Arbeidsplassforskriften

FOR-2011-12-06-1356

Formålet med forskriften er å sikre at arbeidstakernes sikkerhet, helse og velferd ivaretas ved at arbeidsplasser og arbeidslokaler tilrettelegges og utformes i forhold til arbeidet som utføres, den enkelte arbeidstaker og til særskilte risikoforhold.

 

Forskriftens kapittel 3 gjelder førstehjelpsutstyr.


Arbeidsplassforskriften stiller krav til tilgjengelighet og innhold av førstehjelpsutstyr på arbeidsplassen. Ifølge § 3-10 skal hensiktsmessig førstehjelpsutstyr være lett tilgjengelig på alle steder hvor arbeidsforholdene gjør det nødvendig. Dersom arbeidsplassens størrelse, arbeidets art og risikoen for ulykker tilsier det, skal det også innredes ett eller flere førstehjelpsrom tilrettelagt for bruk av bårer. Disse rommene skal være utstyrt med nødvendig førstehjelpsutstyr og en lett synlig førstehjelpsinstruks. Hvis arbeidstakerne kan utsettes for helseskadelig luft, skal det finnes hensiktsmessig og tilstrekkelig puste- og gjenopplivingsutstyr. Både førstehjelpsrom og oppbevaringssteder for førstehjelpsutstyr skal være hensiktsmessig merket. [Kilde Lovdata]

 

Arbeidsgiveren har ansvar for å tilpasse førstehjelpsutstyret etter arbeidets art, arbeidsplassens størrelse, hvor arbeidet utføres og antall ansatte. Utstyret bør inneholde ulike bandasjer, kompresser, sportstape, plaster og sårservietter for behandling av kutt og sår, samt annet relevant utstyr som trekanttørkle, sikringsnåler, saks, pinsett, elastisk bind, munn-til-munn-maske, engangshansker, øyeglass med saltvannsoppløsning, sårvaskeservietter, brannbandasje, kuldepakning og en kort veiledning i førstehjelp. [Kilde Arbeidstilsynet]

 

Arbeidsgiveren skal også sørge for at førstehjelpsutstyret alltid er komplett, godt kjent blant de ansatte og at det gjennomføres regelmessig opplæring og øvelser i bruken av utstyret.

 

Forskriftens kapittel 4 gjelder sikkerhetsutrustning, som brannutstyr.

 

Brannslokkingsutstyr i tilstrekkelig omfang skal være lett tilgjengelig på arbeidsplasser under jord, i havneområder, der det utføres varmt arbeid og ved maskiner hvor det er fare for brann og eksplosjon.

 

Forskriftens kapittel 5 gjelder skilting og merking.

Det vises til ulike krav vedrørende sikkerhetsskilting, hvilke varslingsfarger, utforming plassering mm.


§ 5-5. Utforming av sikkerhetsskilt

Symboler for sikkerhetsskilting skal være så enkle som mulig og bare inneholde vesentlige opplysninger.

Symbolene som brukes skal være mest mulig lik dem som er vist i § 5-7. Eventuelle mindre avvik skal ikke kunne føre til misforståelser.
Sikkerhetsskilt skal lages av materiale som egner seg for det miljøet de skal stå i.

Sikkerhetsskilt skal være av en slik størrelse og farge og lysegenskapene av en slik art, at skiltene lett kan ses og forstås.


Arbeidsmiljøsenteret har i flere henvendelser til Arbeidstilsynet og departementet vist til ISO 7010 standarden som noe å strekke seg til i denne forskriften. ISO 7010 er bedre egnet, mer tydelig og enklere å forstå for alle.

 

Arbeidstilsynet svarer at § 5-5 andre ledd: "Symbolene som brukes skal være mest mulig lik dem som er vist i § 5-7. Eventuelle mindre avvik skal ikke kunne føre til misforståelser." gir mulighet for å bruke ISO 7010, i stedet for symboler vist i Arbeidsplassforskriften.

HMS-butikken kan levere produkter iht. Arbeidsplassforskriften.