Nødbelysning - NS 1838

NS-EN 1838, som omhandler anvendt belysning for nødbelysning, gir en oversikt over de nødvendige kravene for nødbelysning i ulike omgivelser. Standarden spesifiserer kravene for tre hovedområder, nemlig belysning av rømningsveier, belysning av åpne områder (anti-panikk), og belysning av områder med høy risiko.

NS-EN 1838:2013 refererer til andre standarder som må følges. Disse inkluderer:

  • NEK EN 50172 for testing, drift og vedlikehold, samt systemkrav.
  • NS-EN 62034 for bruk av produkter med automatisk test.
  • NS-EN ISO 7010 for symbolbruk i piktogrammer som "løpende mann i dør" og tilhørende piler for retningsanvisning.

 

Rømningsveier:

I en rømningsvei er det nødvendig med minst 1 lx på gulvet i midten av rømningsveien og 0,5 lx på omkringliggende flater. Ved retninger eller trapper må disse områdene markeres med økt belysningsnivå, og trappetrinnene må også være godt belyst. På steder med redningsutstyr, som brannslukkingsapparater, alarmknapper og førstehjelpsskap, økes belysningskravet til 5 lx.

Forholdet mellom høyeste og laveste belysningsstyrke skal ikke overstige 40:1. Det er derfor ikke hensiktsmessig å bruke få kraftige lyspunkter for å oppfylle nødbelysningskravene i en rømningsvei.

Belysningskravene for en rømningsvei kan vanligvis ikke oppfylles bare med henvisningsskilt. En kombinasjon av henvisningsskilt og riktig plasserte ledelysarmaturer med passende lumenverdi i nøddrift er ofte nødvendig.

 

Åpne flater/antipanikkbelysning:

Nødbelysning skal gjøre det enklere for personer i lokalet å finne en rømningsvei. Belysningsstyrken som kreves i slike områder er minst 0,5 lx. Forholdet mellom høyeste og laveste belysningsstyrke bør ikke være mer enn 40:1.

 

Høyrisikoområder:

Høyrisikoområder krever betydelig mer lys i nøddrift sammenlignet med rømningsveier og antipanikkflater. Kravet er minst 15 lx eller 10 % av den vanlige belysningsstyrken for området. Forholdet mellom høyeste og laveste belysningsstyrke skal ikke overstige 10:1. Hvis det kreves 1500 lx ved normal drift på referanseplanet, bør belysningsstyrken være minst 150 lx i nøddrift.

Kravene er høye for høyrisikoområder fordi farlige prosesser, som industrimaskiner, må kunne stanses korrekt før redningspersonell kan gå inn i området. Vanligvis kreves et sentralisert system, ikke et desentralisert, for å oppnå tilstrekkelig belysningsstyrke på området.